HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

LED Bitki Yetiştirme Lambası Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

LED Bitki Yetiştirme Lambası Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
UrbanGarden olarak tüm yetiştiricileri bir kere daha selamlıyor ve hobi tarım rehberimizi son dönemlerde HPS/MH ampullerin yerini alan LED bitki yetiştirme lambalarına dair çok özel detaylar ekleyerek zenginleştiriyoruz.
 
Profesyonel tarım firmaları ve LED üreticilerinin yanı sıra UrbanGarden gibi işinde uzman bitki yetiştirme malzemeleri tedarikçileri PPFD ve spektrum ölçüm cihazlarına sahip oldukları için bir bitki yetiştirme lambasının gerçekten kaliteli olup olmadığını rahatlıkla anlayabilmektedirler.
 
Ölçüm cihazlarının yüksek maliyeti sebebiyle orta-küçük ölçek profesyonel ve hobi düzeyinde tüm tarım severlerin bir LED bitki yetiştirme lambasının kaliteli olup olmadığını anlama şansı ise maalesef yoktur. 
 
Bu yazıda LED satın aldığınız mağaza veya üreticiden talep etmeniz gereken bilgileri sizinle paylaşacağız. Mağazamızda göreceğiniz bütün LED bitki yetiştirme lambaları için müşterilerimize bu bilgileri sunmaktayız.
 
LED bitki yetiştirme lambası alırken dikkat edilmesi gerekenler:
 
1- PPFD(PAR foton) Haritası:
 
Tüm LED yetiştirme lambaları üreticileri lambaların kaç mikro mol foton ürettiğini hesaplayan bir PPFD haritası paylaşmaktadır. Piyasadaki bu PPFD raporlarının büyük bir çoğunluğu gerçeği yansıtmamakta olduğu için LED alan yetiştiriciler zaman zaman hayal kırıklığına uğramaktadır. 
 
UrbanGarden olarak satışını yaptığımız tüm LED bitki yetiştirme lambalarının PPFD değerlerini video ile müşterilerimize ispatlamaktayız. Ürünlerin hepsi bitki yetiştirme kabini içerisine kurularak ve önerilen mesafede ürettikleri foton miktarı mikro mol cinsinden ölçülerek müşterilerimizle ispatlı PPFD haritaları paylaşılmaktadır. 
 
UrbanGarden onaylı PPFD haritaları, belirtilen mesafede 20x20cm kareler içerisinde okunan en yüksek PPFD değerini ifade etmektedir. Haritalar 1 metrekare bitki yetiştirme kabinleri için hazırlanmıştır. Aşağıda örnek bir UrbanGarden onaylı PPFD haritası görebilirsiniz;
 

Herhangi bir bitki yetiştirme LED'i almadan önce bayi veya üretici firmadan PPFD haritalarını video ispat ile doğrulamayı talep edin. Bu talebinizi karşılamayan LED firmaları veya bayileri kötü niyetli olabilirler. LED kullanarak emek veren müşterilerimizin yanlış yönlendirilmemeleri için PPFD değerlerinin doğruluğuna özellikle dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatmak isteriz. 
 
Peki ideal PPFD değeri kaç mikro mol olmalıdır?
 
Balkon, bahçe veya teras gibi doğrudan güneş ışığı ile aydınlanan alanlarda bahar ve yaz mevsimlerinde her tür bitki yetiştirilebilmektedir. İç mekanda yetiştireceğimiz bitkiler biberiye, fesleğen gibi türler değilse, yani domates, çilek veya daha yüksek ışık gereksinimi olan medikal ve böcekçil bitkiler ise bitki yetiştirme lambalarına başvurmalıyız. İç mekanda bu türler yetiştirilirken iklim kontrolü gereksinimi ve ışık kaybının önlenmesi amacıyla hava sızdırmayan ve ışığı yansıtacak iç duvarlara sahip bitki yetiştirme kabinleri kullanılması önerilmektedir.
 
İdeal PPFD değeri bitki türüne göre değişmektedir. Aşağıda bazı bitki türleri için ihtiyaç duyulan ideal PPFD değerlerini inceleyebilirsiniz.
 
-Düşük PPFD Uygulamalar: Kekik, biberiye vb. için 50-100 mikro mol
-Düşük PPFD Uygulamalar: Fesleğen, roka vb. için 100-175 mikro mol
-Standart PPFD Uygulamalar : Marul, endivyen vb. için 200-500 mikro mol
-Standart PPFD Uygulamalar : Domates, salatalık, biber vb. için 300-700 mikro mol
-Standart PPFD Uygulamalar : Çilek vb. için 400-850 mikro mol
-Yüksek PPFD Uygulamalar: Medikal bitkiler, bazı kaktüsler, etçil bitkiler vb. için 550-1500 mikro mol

Bu PPFD veri listesini ihtiyacınız olan LED bitki yetiştirme lambasını seçerken kılavuz olarak kullanabilirsiniz. Bunu pekiştirmek için birkaç farklı örnek üzerinden yorumlama yapalım.
 
Örneğin biberiye yetiştirmek isteyen bir hobi tarım meraklısının bitki yetiştirme lambası almasına gerek yoktur. Evlerimizin balkonlarının aldığı güneş ışığı yıl boyunca ortalama alırsak iyimser bir hesapla 50-100 mikro mol arasında olacaktır. Bu durum kekik ve dereotu gibi büyük yapraklara sahip olmayan diğer ot veya baharat türleri için de geçerlidir.
 
Fesleğen nane gibi ufak yapraklı bitki grupları da cam önünde yetişebilmektedir fakat çok az elektrik tüketen çimlendirme ve filizlendirme için kullanılan LED'ler ile daha hızlı ve daha lezzetli mahsül üreteceklerdir.
 
Başka bir örnek düşünürsek, 700-800 mikro mol foton üreten bitki yetiştirme lambaları hem domates, biber hem de çilek yetiştirmek için elverişli olacaktır. Bitkiler ve lamba arasındaki mesafe arttırılarak marul, biberiye bile yetiştirmeniz mümkündür. Medikal bitkiler, böcekçil bitkiler ve ışık seven kaktüsler için 700-800 mikro mol üreten LED sistemler önerilmez. 
 
Şimdi başka bir örnek düşünelim. Yüksek PPFD uygulamalar sınıfında(medikal bitkiler, kaktüs ve böcekçiller) bir bitki yetiştirilirken:
 
Önerilen mesafede 400-600W gibi yüksek elektrik tüketimi olan, alanda ortalama 700-800 mikro mol üreten bir LED sistem yetersiz sonuç verecektir. Maalesef piyasadaki LED sistemlerin büyük bir çoğunluğu üretim maliyetinden kısmak amacıyla bu sınıf veya daha alt sınıfta ışık üretmektedir. Bu tip ürünler zirai LED sistemler arasında verimsiz olarak kabul edilir. Bitkiler bu durumda da yetişecek ve hasat sunacaktır fakat harcanan zaman ve kaynak düşünüldüğünde beklenen karlı sonuçlar alınamayacaktır.
 
Doğru olan ise bu tipteki bitkiler yetiştirilirken tüm alanını kapsayacak şekilde 1000-1500 mikro mol aralığında değerler veren LED sistemler kullanmaktır. Bu şekilde internet ortamında gördüğünüz profesyonel yetiştiricilerin paylaştığı dolgun ve hacimli çiçekleri, meyveleri elde etmeniz mümkündür.

 
Medikal bitkiler, böcekçil bitkiler ve kaktüsler için hangi LED bitki yetiştirme lambasını tercih etmeliyim? 

UrbanGarden olarak sizler için bir araya getirdiğimiz hazır LED kabin setleri içerisinde önerdiğimiz LED bitki yetiştirme lambaları en yüksek PPFD performansını verecek şekilde üretilmiş PPFD ispatlı ürünlerdir ve memnuniyet garantilidir. Bu ürünler ile tüm bitki türlerini en yüksek verimle ve performansla yetiştirmeniz mümkündür. Tüm bitki türlerini kapsaması için alanda homojen 1000-1500 mikro mol arasında PPFD üreten bitki yetiştirme lambalarının satışını yapmaktayız.
 
Aşağıda önerilen mesafede 1000-1500 mikro mol PPFD değerlerinde ışık yayan ve ülkemizde satışını yapmakta olduğumuz bazı LED bitki yetiştirme lambası modellerini paylaşacağız;
 
-Lumatek Zeus Pro serisi
-Lumatek Zeus Extreme serisi
-LEDWisdom Rosa serisi
-LEDWisdom Coral serisi
-Mars Hydro FC serisi 4800 ve üzeri modeller 
 
Yukarıda bahsi geçen LED bitki yetiştirme lambaları 2.6 mikro mol /J ve üzerinde verimlilik(efficacy) sınıfına dahil ürünlerdir ve en iyi bitki yetiştirme lambaları olarak geçmektedir.
 
Bu lambalar arasında tercih yaparken aşağıdaki öne çıkan bazı pozitif özellikleri göz önünde bulundurabilirsiniz;
 
-Coral serisi su ve toz geçirmezdir. Piyasada bulabileceğiniz en uzun karlılık ömrüne sahip bitki yetiştirme lambasıdır.
-Zeus ve FC serileri katlanabilir olduğu için pratiktir. 
-Coral serisi kolay sökülebilir olduğu için taşınırken az yer kaplamaktadır.
-Rosa serisi fiyat performans olarak en fazla önerdiğimiz LED bitki yetiştirme lambasıdır.
-Zeus ve Coral serileri 3.0 mikro mol /J 'e kadar verimlilik sunmaktadır.
 
Ürünlerin negatif özellikleri ise aşağıdaki gibidir;
 
-Lumatek Zeus Pro ve Extreme serileri yüksek verimli ve aynı zamanda lüks sınıfta ürünlerdir.
-LEDWisdom Coral serisi yüksek verimli, su ve toz geçirmez fakat lüks sınıfta ürünlerdir.
-Mars FC serisi ürünle Zeus Pro, Extreme ve Coral ürünlerine kıyasla verim olarak biraz daha düşüktür.
-Rosa serisi görsel olarak diğer ürünlerden daha az şık görünür.

Bu bilgilere ek olarak 2.6 mikro mol /J ve üzeri verimlilik sınıfındaki tüm LED bitki yetiştirme lambaları ile yüksek verim alabilmeniz için ek yatırım gerektiren CO2(karbondioksit) kullanılması önerilmektedir. Bu ek yatırımınız ise ilk yetiştirme döngüsü sonunda hasat olarak fazlasıyla geri dönecektir.
 
Bahsi geçen üç markanın ürünleri ile çok benzer sonuçlar alabilirsiniz. Bu nedenle fiyat ve detaylı özelliklerine göre her bir ürün kendine yaygınca alıcı bulabilmektedir. 
 
2- Spektrum (Renk Sıcaklığı) Grafiği:
 
UrbanGarden olarak sadece full-spectrum ışık üreten LED bitki yetiştirme lambalarının satışını yapmaktayız. Piyasada gördüğünüz ve tamamiyle anlamlandıramadığınız bütün spektrumları UrbanGarden olarak sizler için test ettik. 
 
3000K, 6500K gibi değerler ne ifade etmektedir?
 
Renk sıcaklığı Kelvin(K) ile ifade edilir ve full-spectrum LED'ler için yaygınca rastlanan bir terimdir. Fide bakım seraları, alg ve çeşitli diğer su bitkilerinin yetiştiriciliği gibi özel uygulamalar haricinde kalan hobi tarım uygulamalarınızda tüm bitkiler için önerdiğimiz renk sıcaklığı yani spektrum değeri 3000K-4000K aralığında değişmektedir.
 
Ürün kalitesi ve hasat miktarının dengesi açısından alacağınız kullandığınız LED sistemin spektrum yani renk sıcaklığı(K) değerinin ideal olması çok önemlidir. Bayi veya üretici firmalardan aydınlatma laboratuvar testlerini ve cihazların kendi arayüzünden alınmış spektrum grafiklerini talep edebilirsiniz. Bu talebinizi karşılamayan üreticiler kötü niyetli olabilmektedir.
 
Örnek spektrum test sonucu ekran görüntüsü;
 
 
UrbanGarden olarak kaliteli ürünleri maksimum hasat edebilmeniz için önerdiğimiz spektrum değeri 3500K civarlarındadır. Örneğin 3400-3600 aralığı ideal olarak kabul edilebilir.
 
Spektrum kayması ve zararları nedir?
 
Çin menşeili LED'ler kullanılan bitki yetiştirme lambaları, hammaddedeki kalitesiz üretim sebebiyle ilk gün ürettikleri spektrum değerini uzun süre koruyamaz. 6 ay ila 1 sene aralığında spektrum kayması yaşayabilen Çin üretimi LED çipler, COB LED sistemler yaygın olarak hem ışık parlaklığı kaybı hem de spektrum kayması yaşamaktadır.
 
Spektrum değiştiği zaman bitkilerden full-spectrum ışık altında beklenen yüksek ürün kalitesi ve hasat elde edilemeyebilir. Işığın spektrumunun değişmesi bitkinin büyüme verimini ve biçimini doğrudan etkilemektedir.
 
Spektrum kayması bitki yetiştirme lambası üretilirken kullanılan LED'lerin düşük maliyetli Çin üretimi olmasından kaynaklıdır. Bu tip LED'ler bitki yetiştirme koşullarına dayanıklı değildir bu sebeple bitki yetiştirmek için ideal spektrumu verseler de 6 ay ila 1 sene arasında renk sıcaklığında kaymalar yaşanabilmektedir. 
 
Çin menşeili LED'ler tarım uygulamalarında önerilmemektedir fakat yol, otopark ve tünel aydınlatma işlerinde, spektrum kaymasının zarara yol açmayacağı sektörlerde ucuz maliyet sebebiyle yaygın olarak tercih edilmektedir.
 
Burada önemli bir noktayı belirtmekte fayda görüyoruz. Tarımsal LED firmaları yaygın olarak tünel, stadyum veya bina aydınlatma ürünleri üretmemektedir. Fakat dünyanın her yerinde genel LED aydınlatma işi yapan bazı firmalar bitki yetiştirme lambaları üretmekte ve pazarlamaktadır. Bu ürünler ucuz hammadde kullanılarak tasarlandıkları için bitki yetiştirme sürecinde zarara yol açabilmektedir. Bu tür ürünler onlarca farklı marka basılarak pazara sunulmaktadır.
 
UrbanGarden olarak kendilerini tarım ve bahçecilik sektöründe ispatlamış firmaların LED bitki yetiştirme lambaları ile hazır bitki yetiştirme setleri hazırlamaktayız. Spektrum ve parlaklık kaybı sorunları yaşamayacağınız uzun ömürlü ve en güncel LED sistemler için hazır LED kabin setlerini takip edebilirsiniz.
 
Spektrum kayması yaşamayacağınız ürünler de aynı PPFD bölümünde belirttiğimiz gibi Lumatek Zeus serisi, Mars Hydro FC ve SP serileri ve tüm LEDWisdom ürünleridir.
 
Ultraviolet(UV) ve Kızılötesi Infrared(IR) Dalga Boyları Neden Bitki Yetiştirmede Kullanılmaz?
 
UV ve IR dalga boyları günümüzde bazı bilinçsiz bitki yetiştirme lambası üreticileri tarafından kullanılmaktadır. LED bitki yetiştirme lambası satın alacağınız firmalar ürünlerinde UV veya IR kullanıyorsa bu firmaların tüm ürünlerinden kaçınmanız gerekmektedir.
 
Kızılötesi(Infrared) özellikli bitki yetiştirme lambaları neden verimsizdir?

Infrared(IR) dalgalar fotosentezi uyarmaz ve bu sebeple bitki yetiştirmek amacıyla kullanılmaz. Infrared dalgalar ışık değil ısı kaynağıdır ve bu sebeple elektrikli ısıtıcılarda yaygın olarak görülür. Bitki yetiştirme lambalarında ise verimsizliğe işaret etmektedir.
 
IR(infrared) özelliğine sahip LED çipler ışık değil ısı ürettikleri için tarımsal anlamda verimsizdir ve bitki yetiştirme kabinlerinde fazladan ısınmaya yol açar. Hasat ve ürün kalitesini arttırmaz, aksine azaltır.
 
Bitkilere bir faydası olmayan kızılötesi(IR) LED çipler için para harcamamanızı ve kaynaklarınızı doğru yönetebilmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. IR LED kullanarak bitki yetiştirme lambaları üreten firmalar muhtemelen bilgi eksikliğine veya kötü niyetli pazarlama politikalarına sahiptirler. 
 
UV özellikli bitki yetiştirme lambaları neden önerilmemektedir?
 
Kızılötesi(IR) dalgaların aksine Ultraviyole(UV) dalgalar fotosentezi uyarmaktadır ve birçok bitki yetiştirme lambası üzerinde görülmektedir. Bu noktada IR dalga boylarında olduğu gibi bir verimsizlik veya aşırı ısınma problemi söz konusu değildir.
 
Peki UV özellikli bitki yetiştirme lambalarını neden önermiyoruz? Öncelikle UV LED çipler en maliyetli LED çeşitleri arasındadır. Kırmızı veya full-spectrum LED'lere kıyasla üretim maliyetini arttırır fakat kırmızı veya full-spectrum LED'lere kıyasla daha yüksek verim sunmaz. Bu sebeple bitki yetiştirme lambasında UV kullanılması fiyat/performans oranını da verimsizleştirecektir.
 
Bunun dışında UV dalgaların bitkileri strese sokması sebebiyle ürün kalitesini daha iyi bir noktaya taşıdığı gibi yanlış bir bilgi de son yıllarda kötü niyetli bir pazarlama taktiği olarak yaygınca kullanılmaktadır. Bitkilerin strese girmesi ürün kalitesini olumlu yönde etkilemez. Full-spectrum ışık altında mahsulün kalitesini belirleyen faktörler doğru gübreleme ve doğru iklimlendirmedir. UV eklentisinin bu konuda bir katkısı bulunmadığı deneylerce ispatlanmıştır.
 
UV dalgalar canlıların hücrelerini parçalayabilme özelliği taşıdığı için bakteri ve mikropları öldüren sterilizasyon cihazlarında yaygınca görülmektedir. Bakteri ve mikroplarda olduğu gibi bitki dokusu üzerine düşen UV ışınlar da bitki hücrelerini parçalar. Bunun bitkiler üzerinde bir stres yarattığı doğru bir bilgidir fakat bu strese bağlı hasat veya mahsül kalitesi artmaz.
 
3- Kötü Niyetli Pazarlama Taktikleri:
 
Tüm LED pazarlayan firmalar Samsung ve Osram gibi en kaliteli LED'leri kullandıklarını iddia eder fakat durum gerçekte her zaman bu şekilde değildir. Çoğunlukla aliexpress gibi uzakdoğu pazarlarında görülen Çin menşeili bitki yetiştirme lambaları başka markalarla fason olarak ürettirilerek verimli ürünlermiş gibi pazarlanmaktadır. Seoul Sunlike, Citizen marka LED'ler de yaygın olarak görülen ve karlılığı düşük olan LED çeşitlerine örnektir.
 
Bunların dışında, COB LED sistemler veya PPFD değerleri video ile ispatlanmamış çoğu düşük kalite üretim yapan marka ürünlerinin verimlilik değerlerini 2.6 mikro mol /J olarak pazarlamaktadır. PPFD haritalarında olduğu gibi ürünlerin teknik değerlerinde de yanıltıcı bilgiler bulunuyor olabilir.
 
Bu ürünleri ayırt edebilmek için bayi veya üretici firmadan video ispatlı bir PPFD raporu istemeniz yeterlidir. Firmalar website veya kataloglarında belirttikleri PPFD değerlerini size video ile ispatlayabiliyorsa çok büyük bir olasılıkla iyi niyetlidir ve alışverişinizden memnun kalırsınız.
 
UrbanGarden'da her zaman olduğu gibi LED ihtiyaçlarınızla ilgili tüm yardımı bulabilirsiniz. Bize whatsapp veya telefon numaramız üzerinden ulaşarak sizi hayal edemeyeceğiniz hasatlarla tanıştıracak bitki yetiştirme lambaları hakkında bilgi alabilirsiniz.
 
Yazıyı önemli bir uyarı ile bitirmek istiyoruz. UrbanGarden olarak size tüm LED bitki yetiştirme lambalarını en uygun fiyatlarla sunmaktayız. Kötü niyetli sayılabilecek LED bitki yetiştirme lambası satan bayi veya üretici firmaların fiyatları, sitemizde gördüğünüz ürünlere kıyasla daha düşük olabilmektedir. İçtenlikle ve rahatlıkla söyleyebiliriz ki, her zaman en iyi bitki yetiştirme lambalarına en uygun fiyatlarla sadece UrbanGarden üzerinden ulaşabilirsiniz. Daha düşük fiyatlı ve ispatlanmamış ürünler size sadece hasat kaybettirecektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.