HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bitki Zararlıları İle Doğal Mücadele Yöntemleri

Bitki Zararlıları İle Doğal Mücadele Yöntemleri
UrbanGarden olarak bir defa daha tüm yetiştiricileri selamlıyor ve bu yazıda sizlerden gelen yoğun istek üzerine bitki zararlılarına karşı kullanabileceğiniz bir takım mücadele ve önleme metodlarını paylaşıyoruz. Tüm yetiştiricileri böcek, küf ve diğer hastalıklardan uzak sağlıklı yetiştiriciliğin dünyasına davet ediyoruz.
 
Bitki zararlıları birkaç farklı kategoriye ayrılabilir;
 
1- Bazı vahşi hayvanlar 
2- Salyangoz ve çekirge gibi yaprak ile beslenen böcekler
3- Gözle göremediğimiz spider mite(kırmızı örümcek), thrips, russet mite gibi mikroskobik böcekler.
4- Küf, bakteri ve diğer mikroorganizmalar
 
Zararlıların boyutu ne kadar küçükse bahçenize girmelerini önlemeniz o kadar zor olacaktır. Örneğin bahçenizdeki mahsule zarar verebilecek bir vahşi geyiği basit bir çit yardımıyla bahçenizden uzak tutabilirsiniz. Geyik, doğanın geri kalanı ve bahçenizdeki bitkiler zarar görmeden çit gibi basit metodlarla halledebileceğimiz bitki zararlısı önleme çözümlerini ilaçsız çözümler olarak sınıflandıracağız.
 
Salyangoz ve çekirge boyutunda bitki zararlıları için ise ince fileler veya böcek filtreleri ile bitkilerinizin etrafını kapatabilirsiniz. Çok büyük uygulamalarda bu tarz böceklerden kaynaklı problemlerden kurtulmak için ilaçlama yoluna başvurulması gerekebilmektedir.
 
Yukarıda bahsettiğimiz ilk iki bitki zararlısı sınıfı hobi bahçelerinde ve iç mekan yetiştiriciliğinde yaygın olarak görülmez. Bu sebeple bu noktadan sonra bahsedeceğimiz üçüncü ve dördüncü zararlı tipleri olan mikroskobik boyuttaki bitki zararlıları için hem endüstriyel hem de hobi yetiştiricilerinin dikkatini vermelerini önemle rica ediyoruz.
 
Bitki zararlıları ile mücadele iki şekilde mümkündür. Kolay olan yöntem kimyasal ilaçlamadır fakat kimyasal ilaçlar arılar, evcil hayvanlar, insanlar yani kısacası doğa için fazlasıyla zararlıdır. Zor görünen fakat doğru şekilde uygulandığında gayet kolay şekilde çözüme ulaşabileceğiniz bazı doğal zararlı önleme ve giderme metodları mevcuttur. Doğal metodlar karşımıza organik böcek ilaçları veya çeşitli bahçe malzemeleri formunda çıkabilmelerinin yanısıra fazlasıyla çeşitliliğe sahiptir.
 
Mikroskobik boyutta olan, ev ve hobi yetiştiriciliğinin yanı sıra profesyonel tarım uygulamalarında da yaygınca görülen zararlı türleri kırmızı örümcek(spider mite), thrips, whitefly ve fungus gnat(mantar sivrisineği) gibi türlerdir.
 
Unutulmaması gereken bu minik canlıların yumurta veya larvalarının dünyanın her yerinde bulunma ihtimalinin olmasıdır. Mutfak tezgahında bir adet kuru bir adet ıslak demlik çay poşeti bıraktığınızı düşünün. Birkaç gün içerisinde ıslak demlik poşet küflenecektir fakat kuru demlik poşet küflenmeyecektir. Organik maddenin suyla ıslatılması sonucu ortamda bulunan küf sporları ıslak demlik poşet üzerinde kolonize olmuş ve küflenmeye neden olmuştur.
 
Küf sporlarının tamamından kurtulmak imkansızdır bu sebeple mikroskobik bitki zararlısı böceklerin yumurtalarından da tamamen kurtulmayı beklemek ancak profesyonel bitki yetiştirme tesislerinde üst düzey bir sterilizasyonla mümkün olmaktadır. 

Peki ev ortamında veya hobi bahçemizde profesyonel sterilizasyon imkanımız yoksa neler yapabiliriz?
 
Yapabileceğiniz ilk şey yetiştirmeye başlamadan önce yetiştirme ortamını çamaşır suyu gibi güçlü bir temizlik malzemesi kullanarak temizlemektir. Bu temizliğin devamında önereceğimiz ilk adım Zefiran Antiseptik/Antifungal Çözelti veya muadili bir ürün ile yetiştirme ortamınızı olası zararlı yumurtası veya küf sporlarından temizlemektir.
 
Bunun devamında ise geniş spektrumlu bir thrips önleci olan Spinosad ile yetiştirme ortamının ilaçlanması büyük fayda sağlayacaktır. Tohumlar ekildiği zaman toprağın üst yüzeyi de Spinosad ile spreylenebilir.
 
Spinosad toprakta yaşayan bakterilerden üretilen organik bir böcek ilacıdır. Arıları öldürmeyen, evcil hayvanlara ve insanlara zarar vermeyen doğal bir önleyici ve yok edicidir. Bahçenizde göreceğiniz Thrips türünde zararlılar üzerinde güçlü etkisi vardır. Sinir sistemlerini manipüle ederek beslenme yetilerini yok eder ve onları açlıktan öldürür. Bu sayede erişkin thrips zararlıları üreyemeden tükenir.
 
En son uygulayacağımız zararlı önleyici ürün ise Terra Aquatica Trikologic olacaktır. Trikologic köklerdeki bölgesel çürüklerle beslenen bir bakteri kültürüdür. Köklerdeki hafif çürümeleri besin olarak kullanır ve bu sayede bitki zararlılarının larvalarının üremesine imkan vermez.
 
Bu noktaya kadar bahsettiğimiz metodların tamamı zararlı önleyici metodlardır ve tamamen doğal çözümlerdir. Yazımızda kimyasal ilaçlama ile ilgili bir bilgi paylaşmayacağımız için detaylı anlatmakta olduğumuz tüm metodlar hakkında fikir sahibi olmanızda yarar vardır.
 
Önleyici metodlar arasında en önemlisi ise iklim kontrolüdür. Tüm zararlıların bahçe verimini düşürecek düzeyde bitkileri istila etmesi doğru iklim koşullarının sağlanmamasından kaynaklanmaktadır. Her ne kadar çamaşır suyu dezenfektan gibi maddelerle yetiştirme ortamımızı sterilize etsek ve doğal böcek ilaçlarına başvursak da, iklim koşulları zararlıların çoğalabileceği bir durumda olduğu zaman çoğu önlem boşa gidecektir.
 
Bitki yetiştirme ortamında yetiştireceğiniz çoğu tür için %40-%60 arası bağıl nem, 18-29(C) derece arası sıcaklıkla birlikte hava sirkülasyonu sağlamanız gerekmektedir. Diğer önleyici metodlarla birlikte iklim kontrolü sağlandığında bitki zararlıları ve buna bağlı negatif etkiler gözlemlenmeyecektir.
 
İklim koşullarının bozulmasına neden olan temel faktörleri sıralayalım;

1-MH/HPS Ampuller:
 
Metal halide ve high pressure sodium olarak bilinen bitki yetiştirme ampulleri eski teknoloji ürünüdür ve ürettikleri foton yani ışık miktarına kıyasla çok fazla enerji kaybından ötürü aşırı ısı yaymaktadır.
 
Cooltube Reflektör kullanarak çıkış fanı yardımıyla ampullerin ürettiği aşırı ısı bitki yetiştirme ortamının dışına tahliye edilebilir. Bu sayede sıcaklıkla üreyen türlere mükemmel bir örnek olan kırmızı örümcek probleminin başlama ihtimali ciddi oranda azalır. Yine de verimli bir LED bitki yetiştirme lambası almak bahçenizden zararlıları uzak tutabilmenizde size yardım edecektir.
 
2-Verimsiz LED Bitki Yetiştirme Lambaları:
 
LED günümüzün teknolojisi olsa da hatırı sayılır bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Son dönem LED sistemlerde en verimli ve fiyat olarak aşırı pahalı olmayan markalara UrbanGarden'dan ulaşabilirsiniz. LED alırken her türlü sorunuzla ilgili yardımcı olmaktayız ve tam servis desteği sağlamaktayız.
 
Buna rağmen elinizde farklı ve verimsiz olduğundan şüphelendiğiniz bir LED sistem varsa, ortamda sıcaklığının yükselmesine neden olan görünmez bir tehlike var demektir. Verimli sanarak aldığınız LED bitki yetiştirme lambaları, özellikle Çin menşeili LED sistemler ve komponentler HPS/MH ampullerden bile büyük bir sorundur. HPS lambalar ucuz oldukları için tercih edilir ve verimsiz oldukları bilinmektedir. Fakat verimli sanılarak alınan yanlış bir LED bitki yetiştirme lambası sorunun ne olduğunu anlamanızı zorlaştıracaktır.
 
Bunların yanı sıra verimsiz LED bitki yetiştirme lambalarının ürettiği ısı Cooltube gibi bir mekanizma ile tahliye edilemeyeceği için yetiştirme alanınızda büyük sıcaklık artışlarına neden olmaktadır.
 
Bitki zararlılardan kırmızı örümcek gibi türler 30-35(C) derecenin üzerinde sıcaklık ortamlarında ideal üreme koşullarına ulaşır. Bu sebeple yetiştirme alanındaki en fazla ısı üreten ekipman olan
bitki yetiştirme lambalarının doğru seçilmesi önemlidir.
 
UrbanGarden olarak tüm LEDWisdom ürünlerini öneriyor ve 2,6-3,0 mikro mol/J verimlilik değerine sahip bitki yetiştirme lambalarıyla uygun fiyatlarda en profesyonel sonuçları alabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz.
 
3- Aşırı Sulama:
 
İklim koşullarını bozan faktörlerin başında aşırı sulama gelmektedir. İster hobi ister profesyonel yetiştirici olsun, tüm yetiştiriciler tecrübesiz dönemlerinde bitkilerini fazla sulama hatasına düşmektedir. Burada sürekli duyduğumuz beklenti "daha fazla su veya gübre verirsem bitkim daha fazla mahsül üretir" şeklinde olduğu için bu noktaya özellikle dikkat çekmek istiyoruz. Bitkileriniz en lezzetli ürünü ve en fazla hasatı doğru miktarda sulama ve gübreleme ile verecektir.
 
Bitkilerin aşırı sulanması bitki köklerinden emilemeyecek kadar suyun saksıya dökülmesi anlamına gelmektedir. Bu da kök bölgesinin havasız kalması ve dolayısıyla köklerin bir noktadan sonra çürümesiyle sonuçlanacaktır. 
 
Toprak altına yumurtlayan bitki zararlısı türlerin yumurtaları aşırı sulama durumunda larva formuna geçer ve yaşam döngüsüne başlar. Larvalar ise bitkilerinizde çürümeye başlayan ufak bölgelerden beslenir, yani istilanın boyutuna göre bitkilerin köklerini zayıflatarak bitkinin yaşamını bile sonlandırabilir.
 
Bunun dışında aşırı sulamanın getirdiği aşırı buharlaşma yetiştirme ortamının nemini yükseltebilir ve olası çiçek/meyve küflerine neden olabilir. Bitkileri sularken topraktaki suyun büyük ölçüde bitki tarafından kullanıldığından emin olun ve bitkilere tüketebildikleri kadar su verin.

 
4- Yetersiz Havalandırma:
 
Yetersiz havalandırma yetiştirme ortamında aşırı nem, aşırı sıcaklık ve yaprak etrafında biriken ağır hava sebebiyle fotosentez hızında yavaşlama gibi problemler yaratabilmektedir. İdeal bir havalandırma kurulumu doğru güçteki giriş ve çıkış fanlarının yanı sıra bitkilerin üzerinde rüzgar etkisi yaratacak bir vantilatör sisteminden oluşmalıdır.
 
Doğru miktarda hava akımı sağlandığında bahçenizi aşırı sıcaklıktan, nemden ve küf ihtimalinden kurtarabilirsiniz. 
 
Bitki Zararlılarını Yok Etme Metodları: 

Yukarıda bahsettiğimiz önlemlerin tamamını aldıktan sonra yine de böcek istilası gibi bir problemle karşılaşıyorsanız aşağıdaki metodlara başvurabilirsiniz;
 
Kırmızı Örümcek ve Beyaz Sinekler :
 
Kırmızı örümcekler sıcaklığı çok seven bitki zararlılarındandır. İlk iş sıcaklığın mümkün olan minimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Bundan sonra bitkinin yapraklarına Growth Technology Spider Mite Control ile sprey uygulayarak bitki üzerindeki örümcek akarlarını yok edebilirsiniz. Spider Mite Control beyaz sinekler üzerinde de etkilidir.
 
Kırmızı örümcek istilası karşılaşabileceğiniz en kötü bahçe zararlısı problemlerindendir. Geç fark edilen bazı durumlarda bitkileri kurtarmak mümkün olmayabilir. Bu sebeple çiçeklenme/meyvelenme dönemindeki mevcut mahsüllerinizi hızlıca kurtarmak için Terra Aquatica Final Part(GHE Ripen) ürününü 1 hafta boyunca bitkilere diğer tüm besinleri keserek 4ml/L oranla uygulayabilirsiniz. Bu program mahsüllerin hızlıca olgunlaşmalarına yardımcı olacaktır. Bazı bitki türlerinde günlük ışık süresini 1-2 saat azaltmak da mahsüllerin doğal olgunlaşma süreçlerini hızlandırmaktadır.
 
Thrips:
 
Thrips için kesin bir çözüm olan Spinosad kullandıktan sonra yine de bu türde zararlılar görüyorsanız anlık olarak imha etmek için lavanta ve biberiye özlü bitkisel sıvı sabunlarla bitkilerinizi spreyleyebilirsiniz. Önerimiz yetiştirme başlamadan Spinosad ile toprak yüzeyi ve yetiştirme ortamının kabaca spreylenmesidir. Çiçek/meyve verme döneminde çiçek ve meyvelerin üzerine tercihen uygulanmamalıdır. İklim kontrolüne dikkat edilen steril uygulamalarda thrips görülmesi çok düşük bir ihtimaldir.
 
Fungus Gnats(Mantar Sivrisineği):
 
İsminden de anlaşılacağı üzere mantar ve küf dokusuyla beslenen bitki sineklerine verilen genel isim fungus gnat şeklindedir. Bitki köklerinin havasız kalması sebebiyle çürümesi bu türün larvalarının beslenmesini sağlar. Aşırı sulama yumurtaların larvalara dönüşmesine neden olduğu için sulama doğru yapılırsa hem bitki kökleri çürümeyecek hem de yumurtaların yaşam döngülerine başlamalarını engelleyecektir.
 
Bu önlemlere rağmen sivrisinek gözlemliyorsanız bitkilerinizi haftada en fazla 1-2 kere az suyla tabladan sulayın. Toprağın üst yüzeyini sürekli kuru tutun ve üzerine 1-2 cm kaplayacak şekilde DE Malç Tozu serpiştirin. Bu toz yumurtlamak için toprağa giren erişkin sivrisineklerin üzerine yapışır ve onları kurutarak yok eder. Benzer bir şekilde toprağın altında pupa dönemini tamamlayan larvaların toprak üzerine üremek amacıyla çıkarken tozla kaplanarak yok olması söz konusudur. Problem çözülünce üstten sulamaya geri dönebilirsiniz. Malç tozu bitkilere zarar vermez, aksine %100 organik bir silis kaynağıdır. Aşırı sulamadan kaçınarak problemlerin devam etmesini önleyebilirsiniz.
 
Tekrar hatırlatmakta fayda gördüğümüz önleme metodu Terra Aquatica Trikologic uygulamasıdır. Özellikle bitkilerde sivrisinek görülüyorsa hızlıca Trikologic uygulaması yapılmalıdır. Sonraki sulamalar toprak üstü DE malç tozu ile kaplanarak tabladan yani alttan yapılmalıdır.
 
Küf Çeşitleri: 

UrbanGarden olarak küflenmiş meyve/sebze, baharat veya çiçek şeklinde ürünlerin tüketilmemesini ve imha edilmesini öneriyoruz. Hidrojen peroksit ve karbonat kullanılarak hazırlanan bazı kürler mevcuttur fakat küflenmiş bir ürünü tüketiciye sunmak doğru bir davranış olmayacaktır.
 
Toprak yüzeyinde olabilecek küfler için ise %35 H202 ürünümüzü 16ml/L oranla suyla karıştırarak bölgeye spreyleyebilirsiniz. Özellikle kumaş saksıların birbirine değmemesine dikkat etmelisiniz. Eğer kumaş saksıların üzerinde küf görürseniz yine bu 16ml/L oranla sprey uygulayarak küflerden uzun süreli kurtulabilirsiniz. Kumaş saksıların küflenmesi bitkilerinizin aşırı sulandığı veya saksı bölgesinde aşırı nem olduğunun habercisidir.
 
Paylaştığımız bilgilerin tüm yetiştiricilerin işine yaramasını diliyor ve hepiniz için bitki zararlılarından uzak bol ve lezzetli mahsüller temenni ediyoruz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.