HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Organik ve Mineral Gübrelerin Farkları

13-03-2022 23:25
Organik ve Mineral Gübrelerin Farkları
Müşterilerimizden gelen ve günümüzde çoğu hobi yetiştiricisinin cevabını merak ettiği tarıma dair soruları sırayla cevaplamaktayız. Bu yazımızda organik ve mineral tabanlı gübrelerin farkları, neye göre ayrıştırıldıkları, faydaları ve dezavantajlarından bahsedeceğiz. Tüm yetiştiricileri daha bilinçli ve verimli bir hobi tarım dünyasına davet ediyor ve selamlıyoruz. 
 
Organik Gübreler:
 
Günümüzde organik gübreler çoğu tarım alanında yaygınca tercih edilmektedir. İçerikleri farklı birçok doğal kaynaktan elde edilmektedir. Üretici firmaya göre değişmekle beraber organik gübre elde etmek için yaygınca kullanılan bazı kaynaklar şunlardır;
 
-Yarasa,deniz kuşu, güvercin, solucan ve diğer bazı hayvanların dışkısı(Plagron Bat Guano, Mega Worm, Biobizz Worm Humus)
-Soya fasulyesi(Biobizz BioHeaven)
-Şeker pancarı melası(Çoğu temel organik gübre)
-Şilempe(Çoğu temel organik gübre)
-Aleo Vera(Biobizz ActiVera)
 
Organik gübreler doğal kaynaklardan elde edildiği için bitki köklerince gereğinden fazla emilmez. Bu sebeple bitkiler üzerinde fazla gübreleme etkisinden kaynaklı gübre yanmaları görülmez.
 
Toprağın faydalı bakteri ve mikroorganizmalarca zenginleştirilmesi durumunda ise ihtiyaç duyacağı ekstra besini faydalı mikroorganizmaların yardımıyla karşılar.
 
Organik Gübreler Bitki Tarafından Nasıl Emilir? 

Organik gübreler bitkilerin hali hazırda kullanabileceği bitki besinlerini içerir. Bunun yanı sıra içeriğindeki diğer organik maddeler sayesinde toprak canlandırma özelliği bulunmaktadır.
 
Gübre içerisinde bulunan organik bitki besini dışında kalan diğer organik maddeler köklerin direk ememeyeceği formda bulunur. Bu maddeler toprakta yaşayan veya coco, taş yünü gibi yetiştirme ortamlarına yetiştirici tarafından dışardan verilen faydalı bakteri ve mikroorganizmaların tüketebileceği formdadır. Topraktaki faydalı mikroorganizma ve bakteriler beslendiği zaman bitki köklerinin çürüme riski ciddi oranda azalır.
 
Organik maddeleri tüketen mikroorganizmalar bu maddeleri bitki besinine çevirerek bitkilerin kullanabileceği forma geçirir. Bununla beraber mikroorganizmalar köklerle simbiyotik bir yaşam ilişkisi kurarak bitkinizin kök alanını genişleterek besin ve su alımını arttırır. Mikroorganizmalarla dolu canlı bir toprak, coco veya herehangi bir yetiştirme ortamı organik bahçeciliğin olmazsa olmazlarındandır.
 
Organik bahçecilik için gereken mikroorganizma yaşantısının sürdürülebilmesi toprak içerisinde kolaydır. Coco, taş yünü veya perlit gibi diğer yetiştirme ortamlarında organik yetiştiricilik yapılırken yetiştirme boyunca haftada bir bakteri ürünü kullanılması gerekmektedir. Bu durum da oldukça büyük bir masrafa yol açmaktadır.
 
-Bu masraftan kaçınarak topraksız yetiştirme ortamlarıyla organik bahçecilik yapmak isteyenlere önerebileceğimiz birkaç ürün bulunmaktadır.
 
Xtreme Gardening Mykos: Granül formda faydalı bakteri ve mantarları içeren Mykos toprağa karıştırılarak uygulanır. Bu sayede organik coco veya perlit yetiştiricilerinin sürekli sıvı bakteri ürünü almalarına gerek kalmayacaktır.
 
Biobizz ActiVera: Activera içeriğindeki aleo vera sayesinde kök bölgesinde ihtiyaç duyulan enzimleri sağlar. Özel bir ürün olan Activera coco, taşyünü ve perlit gibi topraksız ortamlarda organik yetiştiricilik yapan herkes için büyük faydalar sağlamaktadır. Sıvı bakteri ürünlerini her hafta kullanmanıza gerek kalmadan düzenli ActiVera kullanarak topraksız ortamdaki mikroorganizma hayatını canlı tutabilirsiniz. 
 
-Alternatif olarak kök bölgenizi sadece sıvı ürünler kullanarak da canlı halde tutabilirsiniz. Maddi kaygı güdülmeyen butik uygulamalarda organik coco, perlit ve taş yünü yetiştiriciliği için önerdiğimiz mikroorganizma ve enzim ürünleri aşağıdaki gibidir;
 
 
Advanced Nutrients Root Mass Expanders: Voodoo Juice, Piranha, Tarantula
 
Voodoo Juice, Piranha ve Tarantula organik coco, perlit veya taş yünü yetiştiriciliğinde haftada 1 kere yetiştirme boyunca kullanılmalıdır. Bu şekilde bitki kökleri faydalı bakteri ve mantarlar ile sürekli simbiyotik bir yaşam formu oluşturur. Düzenli Biobizz Activera kullanarak sıvı bakteri ve mikroorganizma ürünlerinde masrafınızı azaltabileceğinizi tekrardan hatırlatmak isteriz.
 
Organik Gübre Kullanmanın Faydaları:
 
1: Daha lezzetli mahsüller üretir. Bitki gübrenin fazlasını kullanmadığı için mahsülde gübre kalıntılarına rastlanmaz.
2: Bitkilerde gübre yanması riskinin ortadan kaldırılması
 3: Organik toprak ve besinler sayesinde tecrübesiz hobi yetiştiricileri için sorunsuz yetiştirme imkanı
4: EC ölçümüne gerek duyulmaması

Mineral Gübreler:
 
Organik gübrelerden farklı olarak laboratuvar metodları kullanılarak üretilen ve şelatlı mineral formları içeren gübre çeşitleri mineral gübreler olarak sınıflandırılır. Mineral gübreler dünya genelinde yaygın bir biçimde tercih edilmektedir ve kendine özgü avantajlar sunmaktadır.
 
Mineral Gübreler Bitki Tarafından Nasıl Emilir? 
 
Mineral gübreler şelat formunda mineraller ve bitki kökleri tarafından direk emilebilir formda besinleer içerdikleri için daha verimli bir beslenme imkanı sunmaktadır. Bitkinin verilen besinin tamamına ulaşmak için faydalı bakteri ve mikroorganizmaların yardımına ihtiyacı yoktur.
 
Unutmamakta yarar var ki, mineral gübrelerle birlikte faydalı bakteri ve mikroorganizma kullanımı kök alanını genişletecek ve dolayısıyla besin ve su emilimini arttıracaktır. En iyi performans için her zaman bitki yetiştirme tablolarında önerilen bitki besini setlerini tercih ettiğinizden emin olmalısınız.
 
Mineral Gübre Kullanmanın Faydaları:
 
1: Çoğunlukla daha yüksek hasat miktarı
2: Bilinçli ve ustaca kullanımında organik ürünle muadil lezzet ve aromada mahsüller
 3: Deneyimli yetiştiricilerin yetiştirme tarzlarına uygun kişisel besin programları oluşturabilmelerine imkan vermesi.

 
Sonuç olarak piyasada hem organik hem de mineral gübre satılıyor olması yetiştirme metoduna, üreticiye ve diğer başka faktörlere bağlı bir durumdur. Örneğin organik mahsül üretimi yapıp ürünleri daha yüksek fiyattan pazarlamak bir seçenekken, mineral gübreler yardımıyla daha fazla hasat alıp sürüm politikasıyla toplam karı arttırmak da bir başka mantıklı tercihtir. Bu tercih de yetiştirme operasyonunun ne boyutta fonlandığıyla veya ne derece butik olduğuyla ilgili karara bağlanmaktadır.
 
UrbanGarden ekibi müşterilerimizin çoğunluğunca iletilen tarımsal sorularınızı cevaplamak için sürekli olarak çalışmalarına devam etmektedir. Merak ettiğiniz veya emin olamadığınız her türlü iç mekan - dış mekan tarım uygulamalarınıza dair konuları bizimle paylaşın. UrbanGarden Hobi Tarım Rehberi'ni takip ederek diğer yetiştiricilerin yaşadıkları problemlerin çözümlerini inceleyin.
 
Tüm takipçilerimize bahçelerinde kolaylıklar diliyoruz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.